Reflectie Develop My Skills
Gamification (Skill 1)
Ik vond het een verassend interessante skill. Ik had van tevoren niet verwacht dat gamification zo uitgebreid is en zo’n grote impact kan hebben op de mens. De functie van gamification is om mensen aan te zetten tot een bepaald gedrag. We hebben in de lessen vooral gewerkt met het octalysis framework. Hierin staan 8 vormen van gamification die hedendaags gebruikt worden door marketeers.
In de eerste les kregen we een video te zien waarin dit model werd uitgelegd. Daarna werd de klas in groepjes verdeeld en moesten er presentaties voorbereid worden. De groepjes kregen een uur de tijd om een presentatie voor te bereiden. Elk groepje kreeg één van de acht vormen van gamification als onderwerp en moest daar dus een korte presentatie over geven.
Ikzelf moest dit in mijn eentje doen, wat ik juist vrij fijn vond. Ik heb hierdoor alles snel af kunnen krijgen en een korte maar krachtige presentatie kunnen geven.
De tweede les kregen wij de taak om een maatschappelijk probleem op te lossen door middel van gamification. Er werden wederom groepen gemaakt en die moesten ook weer aan het einde van de les presenteren. Wij als groepje hadden overgewicht als maatschappelijk probleem. We hadden bedacht om de sportschool aantrekkelijker, toegankelijker, competitiever en leuker te maken voor mensen door middel van een app. Ze zouden hiermee prijzen kunnen winnen om daardoor meer te gaan sporten.
De derde les kregen wij voorbereiding voor de vierde les. We mochten in groepen een bedrijf kiezen om die vervolgens te analyseren en daarmee een verbetervoorstel op te stellen met het gebruik van gamification. Wij hadden als bedrijf LinkedIn gekozen.
De vierde les moesten wij ons verbetervoorstel presenteren. Deze presentatie was de eindopdracht voor de skill gamification. Onze feedback was positief en naarmate een kleine discussie na de afloop van de presentatie kwamen we erachter dat we nog wat dingen toe hadden kunnen voegen. Daarentegen heeft meneer Veltman ons met een positieve feedback beoordeeld.
Storytelling (skill 2)
Storytelling ging voor mij dieper dan dat ik van te voren verwacht had. Er zat toch redelijk wat theorie aan verbonden. In de lessen hebben we wel alleen maar de basis gekeken.
In alle lessen zat theorie verbonden. Daarnaast kregen we tussentijdse opdrachtjes die we in de lessen konden maken om te oefen met de theorie. De lessen waren interactief dus dat was gunstig. De lessen waren hierdoor ook echt boeiend. De klas was ook niet erg groot dus dat hielp ook mee met de concentratie.
Veel aspecten van storytelling zijn aan bod gekomen. Storytelling bestaat uit drie componenten: informatie, entertainment en empowerment. Bij goed gebruik van alle drie, is het verhaal van hogere kwaliteit. Technieken die we besproken hebben waren de BEB (staat voor: Beeld, Ervaring en Betekenis) en de logline (pakkende samenvatting van een paar zinnen die de grote lijnen van het verhaal uitlegt). We hebben ook geleerd dat verhalen verschillende doelen hebben. Deze zijn om te informeren, overtuigen, amuseren, inspireren en activeren.
Verder hebben we ook twee canvassen bekeken die bepaalde aspecten van een verhaal verduidelijken.
Elk verhaal moet bijvoorbeeld een held, helper, schat en een monster bevatten.
Bovendien is het ook belangrijk om te kijken naar de stijl en toon van je verhaal. Schrijf bijvoorbeeld altijd in de actieve vorm. Zit er ook een boodschap in het verhaal? Wat is de diepere betekenis van het verhaal?
Ik vond het een interessante skill om mee bezig te zijn geweest. Aan de ene kant beetje jammer dat het zoveel theorie was. Hierdoor heb ik niet het gevoel dat ik opeens zoveel beter ben geworden in deze skill. Wel hebben we nu de concrete informatie gekregen om een goed verhaal te kunnen maken. Gelukkig heb ik alle theorie ook op papier gezet, dus kan ik alles gemakkelijk terugvinden.
Beeldanalyse (Skill 3)
Deze skill vond ik vrij interessant om te volgen. Ik had het gekozen omdat het mij interessant leek om te zien hoe beeld bepaalde keuzes van mensen kan beïnvloeden en het ook zelf toe te kunnen passen. In de lessen leerden naast het analyseren van beelden ook hoe we mooi en betekenisvol beeld kunnen maken en waar we op moeten letten. Denk aan welke lettertypes en kleurgebruik belangrijk is met betrekking tot de boodschap. Wanneer je bijvoorbeeld een blog schijft over afvallen, kan het lettertype al een behoorlijke indruk maken. Schrijf je de blog in dunnere letters of in dikkere letters? Beelden zeggen veel meer dan woorden. Daarom is het belangrijk om goed doordachte beelden te gebruiken in je boodschap. Het is niet altijd nodig om veel tekst te gebruiken. Dit kan juist saai overkomen. Beelden kunnen ook een bepaald gevoel creëren bij de toeschouwer. Zo is de kleur rood opvallender en passiever en zullen boodschappen omtrent gevoelige zaken deze kleur minder snel bevatten.
Het idee over de manier waarop de lessen gegeven werden van deze skill vond ik leuk, maar de uitvoering ervan vond ik minder. Hier kon de docent niet zo zeer iets aan doen, maar ik vond het jammer dat de klas niet heel interactief meedeed. Dit probleem vond ook plaats bij de skill die ik hierna had (Transmedia), van dezelfde docent. Daarover hieronder meer.
Tot slot heb ik nog een eindproduct gemaakt omtrent beeldanalyse. We kregen de opdracht om voor Abelo Jeans content te maken door middel van beeld en daarbij de theorie bij te betrekken. Daarnaast moest de slogan ‘’daring to dream’’ erbij staan. In de klas moest je in het kort presenteren wat je gemaakt had en je gemaakte keuzes onderbouwen.
Transmedia (Skill 4)
Ik heb transmedia gekozen omdat ik erg benieuwd was naar de
betekenis van het begrip. Op de portal stond namelijk geen videopitch over deze skill. Ik dacht dat deze skill hierdoor dus misschien wel een ‘hidden-gem’ had kunnen zijn. Echter, vond ik de skill achteraf wel tegen beetje tegenvallen. Ik ben grotendeels vergeten wat er eigenlijk verteld is. Er was wederom veel theorie
verteld en er is weinig stilgestaan bij de praktijk. De volgende keer zou ik ook meer aantekeningen maken, zodat ik de stof altijd bij me heb.
Verder was de klas was ook wederom niet interactief, dus dat hielp ook niet mee met het begrijpen en onthouden van de stof. Ook was er 1 les uitgevallen in verband met de sneeuw en het openbaar vervoer wat daardoor niet reed.
Wat ik wel heb meegekregen van deze skill is dat het
belangrijk is om eerst te kijken naar welke boodschap je wil vertellen. Daarnaast is het belangrijk om goed te formuleren aan wie je het wil vertellen, dus je doelgroep. Ook is het belangrijk om te kijken naar welk verhaal je wil vertellen, ook wel de Narrative.
In transmedia is het belangrijk om te kijken naar welke Characters je gebruikt in je campagne, de Storyworld. Dus waar speelt het verhaal zich af en daarnaast is het van belang om te kijken naar de Emotie die je wil opwekken bij je doelgroep. Tot slot is het ook belangrijk dat je een toepasselijke genre kiest bij je campagne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan humor. Blijf wel letten op de doelgroep.
We hebben voor deze skill een eindpresentatie moeten houden. In deze presentatie moest je een bestaand bedrijf kiezen en hierbij een transmedia campagne opzetten. Het was de bedoeling om iets innovatiefs te bedenken. Sam en ik hadden voor het bedrijf Jumbo gekozen en hebben hier een campagne op laten draaien voor ouderen mensen. De naam van deze campagne was: De Goude Jaren.
Enige feedback (vragen) die wij na de presentatie kregen was de vraag hoe wij de Characters in gingen zetten. We hadden alleen vermeld welke we zouden gebruiken maar niet hoe we ze precies in gingen zetten. Verder vond de docent (Mark Stevens) het een prima concept en een aardige presentatie.